Двамата искат информация докъде е стигнало предвиденото отпадане на предприятията за

...
Двамата искат информация докъде е стигнало предвиденото отпадане на предприятията за
Коментари Харесай

Борисов и Пеевски питат премиера изпълнява ли споразумението с енергетиците

Двамата желаят информация до каква степен е стигнало предвиденото отпадане на предприятията за преработка на въглищните региони от териториалните проекти

Какви ограничения са подхванати във връзка с осъществяването на точките от Споразумението сред министър-председателя, министри, народни представители и представители на синдикалните организации в бранш „ Енергетика “, което беше подписано на 03.10.2023 година Това питат ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски в особено писмо до премиера Николай Денков.

С писмото се желае информация какви ограничения са подхванати по точка 5, която планува изрично отпадане  на предприятия за преработка на въглищните региони от териториалните проекти. Крайният период за осъществяване е в края на месеца - на 31 октомври. Двамата депутати желаят информация по ограниченията по точки 2 и 3, които са със период за осъществяване 30 ноември. Пита се и дали са подхванати ограничения по останалите точки. 

В писмото си до премиера Николай Денков депутатите показват, че Народното събрание е поръчител за осъществяване на съглашението сред премиера, министри, депутати и синдикатите и по отношение на контрола, който би трябвало да реализира по неговото осъществяване, народните представители изискват ежеседмична информация по обособените ограничения.

На 4 октомври Народното събрание одобри подписаното по-рано съглашение сред кабинета и енергетиците. То мина със 133 гласа “за “, като ”Възраждане ”, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия, самостоятелният Радостин Василев и двама от ПП-ДБ гласоподаваха “против ”.

A ето и седемте точки, върху които се основава планът за парламентарно решение:

1. Продължаване на процедурата за въвеждане на потенциал и обезпечаване на работата на индустриални мощности, които да подсигуряват националната енергийна сигурност за реализиране на равномерен преход

Срок до 31 декември 2023 година

2. Министерският съвет да извърши решенията на Народното събрание, с които не се позволява ограничение на централите в структурата на Българския енергиен холдинг, както и на други мощности, които работят напълно на пазарен принцип

Срок до 30 ноември 2023 година

3. Изработване на енергийна тактика на България до 2050 година с присъединяване на обществените сътрудници.

Срок до 30 ноември 2023 година

4. Прозрачност на процедурите по капиталовите планове по териториалните проекти и включване в тях на планове на централите, мините и общините в засегнатите райони

Срок до 31 декември 2023 година

5. Отпадане от териториалните проекти на плана за основаване на държавно дружество за създаване на стопански зони върху терените на мините

Срок до 31 октомври 2023 година

6. Проучване на опцията за хващане, преправка или предпазване на въглеродните излъчвания от Топлоелектрическа централа “Марица-изток 2 ”

Срок до 31 март 2024 година

7. Социалните сътрудници не престават договарянията по плана за съглашение от 19 септември 2023 година.

Енергетици и миньори в страната стачкуваха в символ на съпричастност към служащите от държавните мини „ Марица изток “. Целта на националния митинг бе запазването на бъдещето и независимостта на българската енергетика, а освен на работните места на енергетиците и миньорите.

След 14 дни дейни митинги, енергетиците вдигнаха блокадите на " Тракия " и на пътя Стара Загора - Димитровград, както и на Прохода на републиката и на подбалканския път София-Бургас край град Гурково. Пада блокадата и на пътя Раднево - Гълъбово.

Според протестиращите преходът към зелена сила би трябвало да се случи по равномерен и обективен метод, без стопански и обществени последствия за страната. Те показаха терзание, че с прибързани дейности е допустимо от страна експортьор България да стане подвластна от импорт на електрическа енергия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР